Yummie | Recept voor pompoen pannenkoekjes

recept-pompoen-pannenkoekjes-coeurblondeDe pompoen en ik zijn momenteel onafscheidelijk ;-) Je zou kunnen zeggen dat de herfst voor mij pas écht begint als de winkels vol liggen met pompoenen en er standaard eentje in mijn koelkast ligt. Dit is sinds een paar weken het geval, waardoor ik al volop heb genoten van heerlijke gerechten met deze oranje najaarsgroente erin.recepten-met-pompoen-zoet-hartig

Natuurlijk van oude favorieten als pompoenrisotto met geitenkaas & walnoten en spicy pompoensoep met gember maar ook van nieuwe recepten als kruidige pompoen porridge (een ware aanrader op ontbijtgebied) en herfst pompoen pannenkoekjes! Deze laatste maakte ik vandaag en ze waren te lekker om niet te delen dus daarom heb ik hier het recept voor je. Lekker als luxe ontbijtje, als zoete lunch of natuurlijk als onderdeel van een brunch in het weekend.pompoenpannenkoekjes-recept-kaneel-herfstrecept

Voorlopig blijft de pompoen nog even en heb ik nog een flink aantal nieuwe pompoen-recept ideeën die ik wil gaan uitproberen en dat vind ik een heel fijn vooruitzicht. De allerlekkerste recepten zal ik uiteraard hier met je delen. Ok, tijd voor de pompoen pancakes! Ohja, wat handig is om te weten, het onderstaande recept is niet heel zoet of heel uitgesproken. Als je van kaneel of kruidig houdt voeg dan extra kaneel of speculaaskruiden toe. Ik zelf vind het lekker om mijn pancakes na het bakken nog te bestrooien of bestrijken met toppings waardoor de pancakes zelf van mij niet mierzoet hoeven te zijn. Als je hier wel van houdt voeg dan extra agave of ahornsiroop aan het beslag toe.

ingredienten2

Voor 6 kleine pancakes
– ongeveer 110 gram pompoen (in blokjes en zacht gekookt – dit kun je ook van tevoren doen en ze dan in de koelkast bewaren totdat je het pannenkoekenbeslag gaat maken)
– 110 gram speltbloem
– 1 ei
– snufje zout
– 3 tl kaneel (meer kan als je een echte cinnamon lover bent – je kunt ook speculaaskruiden gebruiken ipv kaneel)
– 1 el agavesiroop (de echte zoetekauwen kunnen er meer in doen naar smaak) + eventueel extra agave om over de pancakes te doen na het bakken
– 110 gram plantaardige melk bijvoorbeeld ongezoete amandelmelk of havermelk (ik weeg alles af met de keukenweegschaal vandaar de ‘gram’ ;-)
– 1,5 tl wijnsteenbakpoeder (ik koop dit bij EkoPlaza)
– pompoenpitten
– olijfolie (of een ander soort olie) om in te bakkenpannenkoekjes-met-pompoen-american-pancakes-brunch

Bereiding:
Breng een pan water aan de kook en kook daar de pompoenblokjes (zonder schil!) in gaar. Pak een keukenweegschaal en voeg in een maatbeker alle overige ingrediënten toe. Mix door elkaar met een staafmixer/staafmix garde.

Zijn de pompoenblokjes gaar? Giet deze af en zorg dat het water er goed is uitgelekt. Voeg de blokjes toe aan je beslag en mix opnieuw zodat de blokjes goed worden gemengd met de rest en er een oranje beslag ontstaat

Verhit een klein beetje olijfolie in een koekenpan en laat deze heet worden. Schep met een lepel drie ronde pannenkoekjes in de pan. Laat deze even stollen en doe er dan nog een beetje beslag op zodat er een wat dikker pannenkoekje (a la american pancake) ontstaat. Strooi vervolgens over alle pannenkoekjes, nu het beslag aan de bovenkant nog zacht is, wat pompoenpitten heen. Bak de pannenkoekjes in een paar minuten goudbruin (goed in de gaten houden want de duur hangt af van hoe hoog je gas- of kookplaat staat).pannenkoek-kaneel-pompoen-pompoenpitten
Klaar? Maak er een leuk stapeltje van schenk er wat agave siroop overheen. Ahornsiroop of iets anders lekkers kan natuurlijk ook. Ik strooide er ook nog wat extra pompoenpitten overheen maar je kunt ze ook nog lekkerder maken met een notenpasta, kokosrasp, nootjes of clotted cream! Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *