Yummie | Pompoen porridge met speculaaskruiden en rozijnen

recept-pompoen-porridge-havermoutpapNu het buiten een stuk koeler is is er niets fijner dan de dag beginnen met een verwarmend ontbijt. Vorige week had ik voor het eerst een echt winters gevoel en realiseerde ik me dat ik echt weer zin heb ik comfort food en echte najaarsgroenten als bieten, pompoen en pastinaak. Zo lekker!

Ook mijn ontbijt gewoontes veranderen in het najaar. Pancakes, yoghurt met fruit & homemade granola, smoothies en sapjes maken plaats voor diverse soorten kruidige ontbijtmuffins en warme (havermout)pap. Met deze beide ontbijtsoorten kun je fijn afwisselen want voor zowel ontbijtmuffins als pap of porridge zijn volop heerlijke combinaties te bedenken! Voor de havermoutpap liefhebbers deel ik vandaag een fijn recept waar je helemaal van opwarmt en waarvan de kruidige smeuïge smaak je het fijne winterse gevoel geeft (binnen met pantoffels op de bank naar het gure weer kijken, kaarsjes aan, de geur van kaneel uit de oven… – dat gevoel dus ;-)pompoen-porridge-havermoutpap-recept-winters

Het is een vrij gemakkelijk en snel recept maar ik realiseer me wel dat als je echt vroeg de deur uit moet het wellicht niet zo praktisch is omdat het daar net iets te lang voor duurt. Uitgezonderd zijn hiervoor natuurlijk de early birds die hoe dan ook uitgebreid de tijd nemen voor ontbijten en het bereiden daar van, dan is dit recept echt een heel fijne start van je vroeg begonnen dag! Tot die categorie behoor jij niet? Lang leve het weekend! Want lui en rustig aan smaakt ie je waarschijnlijk nog veel beter…recept-havermoutpap-pompoen

ingredienten2– 1 cup havermout
– 1 cup amandelmelk. Ik gebruik de ongezoete van provamel maar je kunt ook een andere (plantaardige) melk gebruiken.
– 3/4 tot 1 cup water (ik doe altijd eerst 3/4 cup en indien nodig voeg ik later in tijdens het koken van de pap nog een beetje water toe)
– Een klein bakje gekookte blokjes pompoen (ik gebruik verse pompoen die ik schil en waar ik voor gebruik een stuk van af snijd. De rest gaat in een zak terug in de koelkast voor andere dagen waarop ik pompoen porridge wil maken of voor een vers pompoen soepje of geroosterde pompoen uit de oven!pompoenblokjes-havermout-coeurblonde
– een handje rozijnen
– een snufje zout (ik gebruik Himalaya zout)
– 3/4 tot 1 el speculaaskruiden (de hoeveelheid hangt af van je persoonlijke smaak). Ik gebruik een zakje van EkoPlaza van het merk Piramide.
– Een klein beetje agave siroop
– Een snuf biologische vanillepoeder (geen vanillesuiker!)
– Een snuf kaneel (dit zit ook in de speculaaskruiden maar ik voeg er zelf wat extra van toe)
– Pompoenpitten, rozijnen, gedroogde biologische goudsbloemblaadjes om te versieren (dit kun je ook achterwege laten of aanvullen met andere lekkere bijpassende toppings)havermoutpap-recept-met-pompoen-en-rozijnen

Bereiding:
Zet een pan met water op en kook hier de pompoenblokjes in gaar. Als je de blokjes een beetje klein snijd duurt dit 8 tot 10 minuten.

Ondertussen kun je in een andere pan de havermoutpap vast laag opzetten: voeg de havermout, de melk, het water, de rozijnen, kaneel, vanillepoeder, speculaaskruiden, een beetje agave en een snufje zout toe. Roer regelmatig door zodat de pap niet aankoekt en voeg indien nodig nog een klein beetje water toe. Is de pap (bijna) goed? Proef even of er wellicht nog een beetje agave, speculaaskruiden of kaneel bij moet naar jouw smaak.pompoen-porridge-winter-recept

Giet de gekookte pompoenblokjes af en voeg deze vervolgens toe aan de havermoutpap. Roer goed door (prak met de spatel indien nodig de blokjes een beetje fijn) zodat de blokjes stuk gaan, zich mengen met de pap en de pap mooi oranje kleurt. Proef nog even of er nog iets aan kruiden bij kan en serveer daarna in een leuke schaaltje met wat lekkere topping (want ja het oog wil ook wat natuurlijk!) en daarna kun je genieten van je homemade fluweelzachte & verwarmende pompoen porridge. Enjoy!pompoenpap-ontbijtrecept-vega-vegan

Voor meer leuke favoriete (pompoen) recepten kun je hier een kijkje nemen op onze blog.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *