Winnen | Win het kookboek Modern Caribbean Flavors!

carib_1

We hebben nu een wel heel lekkere en zomerse winactie. We mogen namelijk twee exemplaren van het overheerlijke kookboek Modern Caribbean Flavors van Helmi Smeulders weggeven! Het is een kookboek waarin verse Caribische ingrediënten worden gebruikt voor het maken van lekkere en gezonde gerechten met een moderne twist. Het kleurrijke boek bevat daarnaast ook prachtig sfeerbeeld van het leven op Curaçao. Helmi woont sinds 1999 op Curacao en heeft daar haar eigen cateringbedrijf met de fantastische naam: Thelma & Louise – Wild Cooking. Op haar blog Spice Girl- Caribbean Flavors with a Twist komen haar passies voor koken, fotografie en reizen samen. Van bedrijfsjurist naar chef, omdat wij altijd vrolijk worden van mensen die hun passie volgen en hun leven durven om te gooien, hebben we Helmi geïnterviewd. Ook deelt ze haar favo recept van funchi frietjes met ons!

Hoe ben je op Curaçao terecht gekomen?

Helmi: “Na een leuke jeugd en een feestelijke studententijd, sloeg de stemming na het afstuderen radicaal om. Opeens was iedereen druk met carrières, 5-deurs auto’s en hypotheken. Mijn sociale agenda stond vier weken van tevoren al volgepland en die sociale uitjes eindigden meestal niet in een ouderwetse wilde nacht op stap, maar in een etentje tot 21.30 uur, want hé “ik moet morgen weer werken”. Ik zag de komende 40 jaar van mijn leven op die manier aan me voorbij flitsen en dacht “ik moet weg hier”. Mijn oom en tante hadden ooit een geweldige tijd gehad op Curaçao, vandaar dat ik hier een baan ben gaan zoeken. Inmiddels woon ik hier alweer 17 jaar. En ik vind het nog steeds heerlijk.”

Carib_2

Wat maakt deze plek voor jou bijzonder om te wonen?Helmi: “Ik geniet elke dag van de zon, blauwe lucht en het buitenleven. Hier wordt ook hard gewerkt, maar daarnaast wordt er veel meer van het leven genoten. Er wordt niet teveel vooruit gepland en iedereen staat open om samen leuke dingen te ondernemen.”

Wij zijn zelf altijd gek op verhalen van mensen die hun hart volgen/hun droom najagen. Jij hebt je baan ook opgezegd om te gaan doen waar je echt blij van wordt, wat heeft ervoor gezorgd dat je deze knoop hebt doorgehakt?

Helmi: “Ik heb rechten gestudeerd en heb de eerste 5 jaar op het eiland gewerkt als bedrijfsjurist. Nou, ik bleek duidelijk geen passie te hebben voor het juridische vak en zat elke dag ongelukkig op kantoor. Elke zondag baalde ik alweer dat ik de volgende dag weer zou moeten gaan werken en na een lange week was ik altijd blij als het weer vrijdag was! Op een gegeven moment besefte ik dat ik niet meer wilde leven van weekend naar weekend en van vakantie naar vakantie. Ik wilde dat elke dag leuk was en besloot daarom dat het tijd was om wat anders te gaan doen.”

Carib_6

Heb je er lang over nagedacht of was het een impulsieve verandering van de een op de andere dag?

Helmi: “Nee het was zeker niet impulsief. Het kost best even tijd om afstand te durven nemen van je baan en zekerheden. En je moet natuurlijk bedenken wat je wilt gaan doen. Uiteindelijk werd tijdens een etentje met 2 vriendinnen (en na 3 flessen wijn) alles duidelijk: Ik zou van mijn passie voor koken mijn beroep maken en een cateringbedrijf beginnen. Ik ben heel klein begonnen vanuit mijn keuken thuis. Dat is nu 12 jaar geleden. Inmiddels behoort mijn bedrijf tot een van de meest gerenommeerde cateringbedrijven van het eiland en hebben we zelfs de receptie voor het koninklijk paar verzorgd toen zij hier op staatsbezoek waren.”

Wat zijn je ervaringen (positief en eventueel ook de mindere kanten)? Kun je ons meer vertellen over deze stap?Helmi: “Als je de stap eenmaal hebt genomen, kijk je nooit meer om. Ik vroeg daarna me echt af waarom ik het niet eerder had gedaan. Het leven is te kort om werk te doen dat je niet leuk vindt, je bent er tenslotte het grootste deel van de dag mee bezig.”

Heb je tips voor mensen die het roer om willen gooien?

Helmi: “Gewoon doen. Natuurlijk bestaat de kans dat het niet lukt, maar dan heb je het in ieder geval geprobeerd.”

Carib_5

Wat wil je mensen meegeven die hier over nadenken of maar (blijven) dromen in plaats van doen?Helmi: “Stop met denken (en over-analyseren) en begin gewoon. Het kan niet in één keer allemaal klaar zijn en staan. Begin met kleine stapjes en als je na een tijdje achterom kijkt zie je dat je stiekem al heel veel hebt bereikt. Zo ben ik 2 jaar geleden ook mijn foodblog begonnen met “one recipe at a time. Het liefst wilde ik natuurlijk meteen een blog vol met recepten, maar dat kan niet.”

Hoe is het idee ontstaan om een eigen kookboek te gaan schrijven? Helmi: “Ik liep al jaren met het idee rond, maar sinds ik ben gaan bloggen over de moderne Caribische keuken denk ik dat ik ook echt wat nieuws te vertellen heb ten opzichte van de vele andere kookboeken die er al zijn.”

Wat is je favoriete recept uit het boek en waarom?Helmi: “Ik ben dol op het recept voor geitenmerguez. Dit zijn heerlijke, kruidige worstjes gemaakt van geitenvlees. Traditioneel wordt geitenvlees hier gebruikt om een stoofschotel “kabritu stoba” mee te maken. Hiervoor wordt de hele geit in stukjes gehakt, met bot en al. Dit gerecht is heel lekker maar doet de geit tekort. In mijn ogen zijn er veel meer mogelijke bereidingen voor geitenvlees. Toen ik begon met bloggen was dit één van mijn eerste recepten. En ik bleek gelijk te hebben, ze zijn overheerlijk!”

Carib_4

Smaakt het naar meer, komt er wellicht nog een kookboek?

Helmi: “Ja zeker! In de zomer van 2017 hoop ik aan de slag te gaan met het volgende boek. Een aantal recepten is zelfs al klaar!”

Heb je ook adresjes in Nederland die je kunt tippen waar mensen de typische Caribbean – ingrediënten (zoals de Masbangu vis) van je recepten kunnen kopen?

Helmi: “De meeste ingrediënten kan je vinden bij de toko. Bepaalde ingrediënten zoals masbangu of koraalduivel (lionfish) zijn misschien niet verkrijgbaar in Nederland, maar in plaats daarvan kan je ook andere vis gebruiken zoals bijvoorbeeld makreel of sardientjes ter vervanging van de masbangu en kabeljauw of snoek in plaats van lionfish. Wees niet bang om daar een beetje creatief mee te zijn!”

Recept van Helmi: Funchi frietjes

Frietjes

Curaçaose funchi lijkt op wat we in Italië kennen als polenta. Je kookt maismeel in heet water waarna je het op smaak brengt met boter en zout. Funchi heeft zijn roots in de Afrikaanse keuken. Op de traditionele manier bereid roer je de funchi met een speciale stok (palu di funchi ). Als de stok rechtop blijft staan in de pot weet je dat de funchi klaar is!

Je kunt gekookte funchi zo eten, eventueel op smaak gebracht met verse kruiden en geraspte kaas. Helmi’s favo bereiding is de gebakken versie van funchi. Laat hiervoor de gekookte funchi opstijven in de koelkast en snijd er vervolgens frietjes van. Het is al jaren één van de populairste fingerfoods op het menu van haar cateringbedrijf.

ingredienten2

 • 1,25 liter water
 • 1 theelepel zout
 • 200 gram maïsmeel (geel), gezeefd
 • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
 • 1 eetlepel verse rozemarijn, fijngehakt
 • 50 gram boter
 • peper en zout
 • plantaardige olie, om te frituren
 • 200 gram bloem

Breng het water met zout aan de kook in een pan met dikke bodem. Giet geleidelijk het maismeel in het kokende water, terwijl je voortdurend roert met een garde. Als je ziet dat het mengsel na ongeveer 2 minuten dikker wordt, roer je verder met een rubber spatel of pollepel. Laat de funchi zachtjes sudderen op een middelhoog vuur en blijf regelmatig roeren. Als de funchi na ongeveer 20-25 minuten los komt van de zijkant van de pan, is hij klaar. Roer de Parmezaanse kaas, rozemarijn en boter er doorheen en breng op smaak met peper en zout.

Stort de funchi uit op een ingesmeerde bakplaat en smeer het uit in een 1cm-dikke laag.  Strijk de funchi met de achterkant van een lepel glad. Laat iets afkoelen en zet het dan minimaal 30 minuten in de ijskast om op te stijven. Verhit de olie tot 175°C. Snijd de opgesteven funchi in frietjes en haal ze door de bloem. Dit is om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken tijdens het bakken. Bak de frietjes 4 tot 5 minuten in de hete olie. Laat uitlekken op keukenpapier.

Bak de frietjes vlak voor het serveren nogmaals 1 tot 2 minuten tot ze knapperig zijn. Serveer de frietjes met mayonaise en een takje gefrituurde rozemarijn.

Winnen

Carib_7

Kans maken op één van de twee exemplaren van Modern Caribbean Flavors die we mogen weggeven? Laat ons weten bij welk gerecht jij in Caribische sferen komt? Meedoen kan door je reactie hieronder achter te laten of onder de actiefoto op onze Facebookpagina of op onze Instagram. Meedoen kan t/m 15 april 2016. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Foto’s zijn afkomstig van http://www.caribbeanspicegirl.com en/of door ons gemaakt op basis van het boek.

12 thoughts on “Winnen | Win het kookboek Modern Caribbean Flavors!

 1. Food Love and Happiness

  Super leuk, ik doe graag mee! Ben gek op de Caribische keuken, kook er zelf ook geregeld uit . Bakkeljauw is een favoriet, maar in het zelf maken wil ik nog wat meer ervaring opdoen. Funchi ben ik ook gek op, dus die Funchi frieten moeten er een keer komen. Het lijstje is wat te lang, maar andere favorieten zijn tutu, bietensalade, pikabal en kaasballetjes. Ben benieuwd naar het boek, je ziet de Caribische keuken bijna nooit op een moderne manier gepresenteerd, dus erg benieuwd naar die twist!

  Reply
 2. Saskia

  Ik kom helemaal in de zomer sferen door exotisch fruit. Een mix van allerlei soorten fruit, zo verfrissend en zo lekker!
  De funchi frieten zou ik graag proberen maaar ook allerlei andere recepten. Zodat ik een andere maaltijd op tafel kan zetten, die niet zo gewoontjes is!

  Reply
 3. Yoni

  Dit boek zou perfect voor mij zijn! Ik hou enorm van koken en variëren met verschillende kruiden. Mijn vriend komt van Curaçao en is verliefd op de Caribische keuken, ik zelf heb Portugese roots dus ik verwacht mooie smaken combinaties te kunnen maken met hulp van dit geweldige boek!

  Reply
 4. Ingeborg

  Hi Helmi, wat een mooie plaatjes..om van te watertanden, ik krijg gelijk trek!
  Ik zou graag je recepten willen proberen en ben heel benieuwd naar de rest.
  Heel veel succes voor jou en je bedrijf toegewenst.

  Groetjes, Ingeborg

  Reply
 5. Niki

  Een lekkere maaltijdsalade met o.a. fruit, stukjes kokos, rijst, bonen en peper! Lekker in het zonnetje opeten en ja hoor.. je bent in tropische sferen!!! :D

  Reply
 6. Jo's Daughter

  Durf ik eerlijk toe te geven dat ik nog helemaal niet (zo) bekend ben met de Caribische maaltijd? Ja dus, wel eet ik graag kleurrijke fruit salades en ik kan me voorstellen dat zoiets prima past bij de Caribbean flavors. Hou enorm van koken en zie mezelf wel de keuken in duiken met dit mooie kookboek! Ben reuze benieuwd naar deze exotische gerechten… Fingers crossed.

  Reply
 7. Anita H.

  Ik heb totaal geen ervaring met de Caribische keuken (helaas) en kan ook geen antwoord geven op de vraag. Ik denk alleen aan exotische drankjes eigenlijk. Hopelijk ding ik toch gewoon mee naar deze fijne prijs.

  Reply
 8. Roxanne

  Wat een vrolijke zomerse foto’s in dit boek! Ik kom altijd in Caribische sferen van een heerlijke bbq met; verse gamba’s met cocktailsaus, een fruitsalade met ananas en mango,koude bonensalade, banaanpakketjes van de grill, lekkere spiezen en het liefst kokosijs als toetje
  ^_ ^

  Reply
 9. Kirsten

  Mango ijs met kokos brengt me in die zonnige sfeer,
  Van de Caribbean en dat smaakt naar meer!
  Ben erg benieuwd naar andere recepten met holiday flair,
  Dus dit leuke kookboek can take me there.
  Vandaar dat ik met mijn gedichtje graag meedoe,
  Hoop dat ik een kansje heb, dat was het “toedeloe”

  Reply
 10. Elle

  Gefeliciteerd Yoni en Food Love & Happiness, jullie hebben allebei het kookboek gewonnen! We hebben jullie een mailtje gestuurd. Voor de rest: niet getreurd ;-) er komt binnenkort weer een leuk winactie aan dus houd onze blog en social media in de gaten.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *