Yummie | Recept gevulde zoete aardappel met geitenkaas

gevulde zoete aardappel recept met geitenkaas en kruidenNa het poffen mijn zoete aardappels voor dit recept dacht ik heel even dat ik gewone aardappels had gebruikt… Toen ik ze open sneed om de binnenkant eruit te halen bleken ze exact de kleur van een gewone aardappel te hebben! Een gevalletje Google-weet-vast-raad. En ja hoor, toen kwam ik er achter dat er dus ook zoete bataat (aardappel) bestaat met een lichte kleur in plaats van oranje. Weer wat geleerd! De smaak vind ik overigens niet echt verschillen van de oranje varianten.zoete aardappels recept coeurblonde

Nu het voorjaar is begonnen had ik zin om weer wat verse kruiden plantjes in de keuken neer te zetten, altijd handig en de heerlijke geuren bezorgen me vele kleine geluksmomentjes. Voor gevulde zoete aardappels leek het me daarom leuk om veel verse kruiden te gebruiken. Ik koos voor rozemarijn, munt en koriander die ik samen met wat bio olijfolie, een klein beetje limoensap, himalaya zout, zwarte peper en chilivlokken in de Magimix omtoverde tot een heerlijke kruidenolie. Het blijft jammer dat geuren delen in een blogpost niet kan ;-) want het rook verrukkelijk in mijn keukentje.verse kruiden munt rozemarijn recept

Het leuke van het maken gevulde groenten, bijvoorbeeld zoete aardappel of aubergine, is dat je zo oneindig kunt variëren en experimenteren. Deze versie heb ik gemaakt met producten die ik gewoon in huis had. Naast de zoete aardappel en drie verse kruiden heb ik harde biologische geitenkaas gebruikt, limoen, wat gekleurde cherrytomaatjes, bosui en avocado. Ik vind ‘m erg lekker gelukt: fris door de munt en limoen en daardoor een fijne combinatie met de wat romige kaas en de altijd lekkere avocado, die ik besprenkelde met een beetje limoensap en himalaya zout. zoete aardappel recept met geitenkaas

Wil je minder nadruk leggen op de kruiden en limoen en ‘m nog wat meer pit geven? Gebruik dan verkruimelde feta (natuurlijk de echte die is gemaakt van geiten- & schapenmelk!) in plaats van de harde geitenkaas.

ingredienten2Voor 2 gevulde zoete aardappels:
– 2 zoete aardappels
– Een aantal takjes verse munt, koriander en een klein beetje rozemarijn (rozemarijn is al snel uitgesproken dus als je hier niet van houd gebruik dan wat blad- of krulpeterselie of maak ‘m met alleen munt en koriander).
– sap van een halve limoen
– olijfolie
– Himalaya of zeezout
– Zwarte peper
– Gedroogde chili vlokken
– wat stukjes of plakjes harde geitenkaas of een 1/3 a 1/2 blok verkruimelde feta

Wat ik ook gebruikte voor de topping en erbij (je kunt hiervoor natuurlijk ook andere dingen gebruiken bijvoorbeeld pistachenootjes of wat plakjes vijg)
– 6 gekleurde cherry tomaatjes in plakjes
– 1 bosuitje in fijne ringetjes gesneden
– wat losse muntblaadjes
– een avocado (een halve per persoon)
– wat limoensap en himalaya zput voor over de avocado)
– bieten crackertjes (bio schap AH)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Boen de zoete aardappels goed schoon en dep droog met een schone theedoek of keukenpapier. Prik aan alle kanten van de aardappels wat gaatjes met behulp van een mesje of gebaksvorkje. Wikkel de aardappels per stuk in aluminiumfolie en leg samen in een kleine ovenschaal. Stop deze in de oven. Het duurt ongeveer 30 a 40 minuten voordat ze gepoft en zacht zijn (het licht aan je oven hoe lang het duurt).

Was de kruiden en dep droog met keukenpapier. Ik heb de blaadjes niet geteld dus je moet dit een beetje op gevoel doen. Je kunt altijd nog extra kruiden toevoegen (daarom zijn plantjes zoveel handiger dan van die bakjes kruiden – en nog goedkoper ook!)
Pers een halve limoen uit. Stop de kruiden met de helft van de limoensap (wie weet vind jij dit al genoeg limoen dus proef tussendoor en voeg eventueel nog wat van de sap toe), een scheutje olijfolie, wat zout, peper en chilivlokken naar smaak toe aan de keukenmachine en mix fijn tot een mooie kruidenolie. Proef tussendoor of er meer kruiden, limoen of zout en peper in moeten.

Was het bosuitje en de tomaatjes en snijd alles in kleine ringetjes en plakjes. Schaaf wat harde geitenkaas naar smaak of verkruimel de feta in een schaaltje.

Check na een half uur even met een mesje of de zoete aardappels al zacht genoeg zijn om in de prikken. Zacht genoeg? Haal ze eruit en laat afkoelen.

Snijd de zoete aardappels in de lengte aan een kant in en trek ze een beetje open zodat je met een klein lepeltje de binnenkant eruit kunt lepelen. Voeg de uitgeschepte binnenkant toe aan de keukenmachine en mix met de kruidenolie. Proef na het mixen of er nog iets bij moet aan smaak.

recept gevulde zoete aardappel met geitenkaas

Vul de zoete aardappel buitenkant met dit mengsel en leg er de geitenkaas of feta overheen. Nu kunnen ze nog even terug in de oven. Ongeveer 15 a 20 minuten op 200 graden totdat de kaas een beetje is gesmolten. Klaar? Haal ze uit de oven en bestrooi ze met de bosui en tomaatjes en/of de ingrediënten die jij hebt uitgekozen voor de topping. Halveer de avocado en snijd in mooie plakjes of een waaier zoals op de foto. Besprenkel met een beetje limoensap of olijfolie en wat zeezout. Eet smakelijk!

Zoete aardappel inspiratie! 
Wil je nog meer lekkere recept met zoete aardappels uitproberen? Deze gevulde zoete aardappel met balsamico uien is ook echt yummm! Evenals deze zoete aardappel koekjes en natuurlijk de gezonde zoete aardappel brownies!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *