Yummie | Recept voor gezonde zoete aardappel brownies

gezonde brownie met zoete aardappel coeurblonde

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: deze brownies zijn to good to be true! Je hebt er slechts zes ingrediënten voor nodig, ze zijn simpel te maken, ze zijn véél gezonder dan de ‘klassieke’ brownie en het allerbelangrijkste: ze zijn superlekker! Ik heb er net na het maken meteen flink van gesnoept en kon daar maar moeilijk mee stoppen ;-) Ohja, ze zijn trouwens ook nog eens vegan en glutenvrij!zoete aardappel chocolade brownies kikkererwten

Het recept is geïnspireerd op het recept van Deliciously Ella, waar ik een heel fijn en inspirerend kookboek van heb. Ik heb haar recept een klein beetje aangepast. Zo heb ik kikkererwtenmeel gebruikt (maar boekweit of rijstmeel kan ook), heb ik in plaats van standaard zout ‘Himalaya zout’ gebruikt en heb ik er wat biologische vanille aan toegevoegd. Ella stoomt de zoete aardappels die ze voor haar brownies gebruikt maar ik heb ze gekookt en dat werkt eveneens prima.brownies gezond recept met rozen

Ok, ik stel voor dat je ze nog deze week (of aankomend weekend) zelf gaat maken, want echt, dit is een recept om te onthouden (en héél vaak te maken)!

ingredienten2

  • Ongeveer 600 gram zoete aardappels
  • 15 (Medjool) dadels zonder pit
  • Kikkererwtenmeel, 100g (Boekweitmeel of rijstmeel kan ook)
  • Amandelen, ik gebruikte geblancheerde, 80g
  • Rauwe cacao, 4 el
  • Maple syrup (oftwel Ahornsiroop), 3 el
  • Himalaya zout, een flinke snuf
  • Vanillepoeder, 1,5 tl
  • Ter decoratie bijvoorbeeld: kokosrasp en gedroogde biologische bloemblaadjes (ik gebruikte rozenblaadjes). Je kunt ze ook decoreren met cacaopoeder, amandelschaafsel, chiazaadjes en/of cacao nibs.

brownies met groenten en amandelenBereiding:
Verwarm de oven voor op 190 graden. Schil de zoete aardappels en snijd deze in gelijke stukken. Breng in een ruime pan water aan de kook en voeg zodra het water kookt de zoete aardappel toe. Laat ongeveer 20 minuten koken (prik af en toe tussendoor om te checken of ze al zacht zijn – het is niet de bedoeling dat ze helemaal stuk koken tot pap). Zodra ze zacht zijn en je mesje of vork er gemakkelijk doorheen steekt zijn ze klaar. Giet af en laat even afkoelen.gezonde brownies maken

Ontpit de dadels indien deze nog een pit bevatten en doe ze in de keukenmachine samen met de zoete aardappels. Meng dit tot een mooi glad geheel. Meng in een ruime kom de overige ingrediënten goed door elkaar. Klaar? Voeg er dan het zoete aardappel-dadel mengsel aan toe en roer heel goed door elkaar.recept healthy brownie

Bekleed een kleine ovenschaal met bakpapier en vul deze met het beslag, wat je met behulp van een spatel of lepel gladstrijkt. Zet in de oven en check na 20 minuten even met een prikkertje of vork of het beslag nog kleeft. Zo ja, laat de brownies nog in de oven staan totdat dit niet meer het geval is.makkelijke brownies gezond gebak

Zijn ze klaar? Haal de ovenschaal uit de oven en laat minimaal 15 minuten afkoelen. Haal het bakpapier met de brownies daarna pas uit de ovenschaal en snijd in mooie stukjes in de gewenste maat. Laat ze er extra mooi uit zien door ze te decoreren met een of meerdere van de genoemde decoratie ingrediënten. Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *