Yummie | Bietenburger met tahin-avocado saus

recept vega bietenburger met zoete aardappelVega burgers, ik ben er gek op! Paddenstoelen burgers, bulgur-kikkererwten burgers en linzenburgers zijn bij mij al in diverse varianten voorbij gekomen maar een bietenburger had ik nog nooit gegeten. Tijd dus om daar verandering in te brengen!

vega burger inspiratie bietjes

En laten we het dan ook meteen goed aanpakken en er meteen zoete aardappel friet bij maken. Ja toch! Deze serveerden er niet alleen bij maar deden we ook op de burger zelf, die op een lief formaat zuurdesem bolletje zat samen met wat sla en de heerlijke homemade tahin-avocado dressing. Yes, ook ik kreeg al trek van alleen de gedachte aan deze vega burger ;-)

zoete aardappel friet kokosolie

Na het in huis halen van alle boodschappen, inclusief verse rauwe bio bietjes, konden we aan de slag. Ik kan je vast verklappen dat het eindresultaat ontzettend lekker was en dat ik ze binnenkort zeker nog een keer ga maken! Ook benieuwd? Het recept vind je hieronder. Eet smakelijk alvast!

ingredienten2

Voor de dressing:

 • 1 rijpe avocado
 • 2 el tahin
 • 3 el limoensap
 • snufje zout (wij gebruiken Himalaya zout)
 • 1 fijngeperst teentje knoflook
 • eventueel een klein beetje zwarte peper

tahin avocado dressing recept

Voor 5 kleine burgers:

 • 2 grote of 3 kleinere rauwe bieten, geschild en in kleine blokjes gesneden
 • Half kopje rode quinoa
 • 1 rode ui, fijngesneden
 • 1 biologisch ei
 • 2 fijn geperste knoflooktenen
 • 1 el olijfolie (of extra kokosolie)
 • 1/2 el kokosolie
 • 1 el lijnzaad
 • chilivlokken (wat zwarte peper kan ook)
 • Himalaya zout naar smaak
 • 2 el broodkruim (wij gebruikten bio spelt brood)
 • hand vol bladpeterselie of koriander
 • Burger broodjes, wij gebruikten de zuurdesem afbakbolletjes van BioFournil (o.a. te koop bij Ekoplaza)

Bereiding:
Verwarm de over voor op 175 graden. Doe de bietenblokjes in een bakblik en giet hier wat scheutjes olijfolie over. Laat dit een half uurtje in de oven staan en laat het daarna even afkoelen. Doe de bietjes in een keukenmachine maar zorg dat ze niet te fijn worden omdat het voor de burgers lekker is als ze nog wat textuur hebben. Doe de bietjes vervolgens in een kom en voeg de overige ingrediënten voor de burgers toe. Maak je handen een beetje nat en maak er ronde burgers van (wij hebben er vijf kleine burgers uitgehaald maar je kunt ook voor vier grote gaan). Leg de burgers op een bakblik bekleed met bakpapier. Doe ze 15 minuten in een voorverwarmde oven (175 graden) en keer ze om en zet ze vervolgens nog 15 minuten in de oven.

Als ze burgers in de oven staan kun je beginnen met de patatjes. Snijd de zoete aardappels en doe voldoende kokosolie in een pan om ze als het ware in te laten frituren. Check (wees voorzichting!) na een paar minuten of ze gaar zijn. Je kunt er ook voor kiezen om ze tegelijkertijd met de burgers in de oven te zetten. Besprenkel ze in dit geval met olie. Ze moeten in dit geval een klein half uurtje in de oven.

De avocado – tahin saus is eenvoudig te maken door alle ingrediënten in de keukenmachine te stoppen totdat het een romige saus is geworden.

Als alles klaar is snijd je het broodje doormidden en smeer de saus erop voordat je de burger erop doet. En doe vervolgens de zoete aardappel patatjes erboven op en strooi er wat peterselie of koriander overheen. Maak er een simpele frisse groene salade naast en het genieten kan beginnen!

recept voor bietenburger met avocado saus

bietenburger recept

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *