Yummie | Recept voor boerenkoolpesto & pasta pesto

recept boerenkoolpesto pastaHet is er echt de tijd voor: boerenkool! Heerlijk als stamppot (voor mij geen worst en spekjes maar gebakken uitjes) of als gezonde toevoeging aan een vers sapje. Maar wist je dat deze
supergezonde groente (vol anti-oxidanten en vitamine K) ook perfect is om pesto van te
maken?

makkelijke pesto met boerenkool en basilicum

Heerlijk op een (geroosterd) stokbroodje of om pasta pesto mee te maken in combinatie met spaghetti! Afgelopen week maakte in voor het eerst boerenkoolpesto en ik moet zeggen: dat smaakt goed! Proeven? Je vindt het eenvoudige recept hieronder. 

ingredienten2

 • Een kleine zak boerenkool (echt vers is uiteraard nog lekkerder maar dan moet je een hele kool op de kop tikken en deze natuurlijk zelf wassen en snijden – ga ik zeker ook eens proberen!)
 • Een flinke hand vol basilicumblaadjes
 • Parmezaanse kaas, een half kopje geraspt
 • Olijfolie, 6 el (wellicht meer om hem de gewenste smeuïgheid te geven
 • Walnoten, een flinke hand, geroosterd in de pan
 • Pijnboompitten, een handje vol
 • Knoflook, 2 tenen
 • Zout
 • Peper
 • Chili vlokken, naar smaak (let op dit is snel pittig)
 • Citroensap van 1 (bio) citroen

Kook wat water in de waterkoker of in een pan om de boerenkool daar even 1,5 minuut in te blancheren. Giet af en spoel de boerenkool met koud water af om verder doorgaren te voorkomen. Giet wederom af en druk al het vocht er zo goed mogelijk uit. Doe de boerenkool in de keukenmachine of in een ruime kom die geschikt is om straks alles met de staafmixer in te pureren.

pesto van boerenkool

Rooster de walnoten even in een koekenpan (zorg dat ze in beweging blijven en dat de pan niet te hoog staat want als ze lang of te donker worden gebakken is dit niet lekker). Voeg deze, samen met het citroensap, de olijfolie, de gewassen basilicumblaadjes zout, peper, chilivlokken, 2 geperste knoflooktenen en de pijnboompitten toe aan de boerenkool.

walnoten boerenkoolpesto recept koken

Rasp de Parmezaanse kaas en voeg deze toe aan de andere ingrediënten. Nu kun je het geheel met de keukenmachine of staafmixer door elkaar mixen. Mocht het geheel te droog blijken voeg dan beetje bij beetje wat extra olijfolie toe. Te perfecte pesto structuur bereikt? Proef dan nog even of er nog extra zout, peper of chilivlokken toegevoegd dienen te worden.

boerenkoolpesto maken spaghetti

Pasta pesto maken met boerenkoolpesto? Dan raadt ik aan biologische volkoren en/of spelt spaghetti te gebruiken. Kook deze al dente en voeg daar naar smaak wat van de boerenkoolpesto aan toe. Bestrooi eventueel met wat geraspte Parmezaanse kaas, basilicumblaadjes en/of pijnboompitjes. Ook een lekkere toevoegen: roer door de spaghetti ook wat partjes koude tomaat (kies de wat kleinere smaakvolle tomaatjes) of stukjes zongedroogde tomaat.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *