Yummie | Uiensoep met balsamico azijn

uiensoep_2

Uiensoep… Het is één van de twee soepen die voor mij echt de herfst representeren (de tweede is pompoensoep en om precies te zijn de Thaise versie van Johannes van Dam;-) Ik eet de overige drie seizoenen eigenlijk nooit uiensoep. Nu ik er over nadenk eigenlijk een beetje vreemd omdat ik het wel echt een lekker soepje vind. En de versie die ik laatst voor de eetclub heb gemaakt is denk ik ook nog eens de eenvoudigste ever!

Uiensoep_1

Je hebt alleen wel eventjes geduld nodig in de zin dat de uien echt wel eventjes 45 minuten of nog iets langer zachtjes moeten pruttelen en wat misschien anders dan normaal is, is dat je voor deze versie witte uien moet kopen (zie de bovenstaande foto). Witte uien hebben een iets scherpere smaak maar zijn tegelijkertijd ook iets zoeter dan de standaard gele uien. Die zoete smaak komt ook goed naar voren in deze soep door het stoofproces. Rauw zijn ze vaak net iets te scherp. Ik heb mij voor deze uiensoep laten inspireren door een recept uit het kookboek van Sophie Dahl en ik heb er nog een paar ingrediënten aan toegevoegd , maar vrees niet, het blijft nog steeds super eenvoudig om te maken;-) En ik had eindelijk een excuus om onze nieuwe witte Le Creuset look-alike braadpan maar dan van IKEA te gebruiken!

ingredienten3

  • 3 grote witte uien
  • 2 liter groentebouillon
  • Beetje roomboter en olijfolie
  • 3 eetlepels balsamico azijn
  • beetje gedroogde tijm
  • verse geraspte parmezaanse kaas
  • 1 bosuitje

Uiensoep_2

Snijd de uien in grove stukken en bak ze even aan in de roomboter en olijfolie en laat ze vervolgens een klein uurtje zachtjes pruttelen in de pan. Aan het einde van het uurtje mag je de pan even iets hoger zetten om ze een goudbruin kleurtje te geven. Maak ondertussen de bouillon en rasp de kaas. Voeg de bouillon toe aan de goudbruine uien en doe er de balsamico azijn en tijm bij. Ik ben wel een balsamico fan maar mocht jij hier niet zo zeker van zijn, doe er dan eerst even één eetlepel door;-) Serveer de soep in een mooie kom of bord en strooi er de parmezaanse kaas en wat bosuitjes over. Nog even een tip, een dag later is hij nog lekkerder omdat alles dan is ingetrokken. En mijn leermoment is om de de volgende keer een dubbele hoeveelheid te maken zodat ik ook soep kan invriezen!

Eet smakelijk!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *