Yummie | Herfst Eetclub + recept zoete aardappel koekjes

Eetclub_1

Afgelopen week stond bij ons al helemaal in het teken van het najaar! Zoals je misschien gisteren al hebt gelezen in onze post over de Winter fotoshoot zijn we al helemaal in de najaarssferen. Het miezerige weer van de afgelopen dagen speelt hierbij natuurlijk een grote rol. Van nazomeren is vooralsnog geen sprake en we hebben daarom besloten om de herfst te omarmen.

Eetclub_3

Want laten we eerlijk zijn, het is stiekem best fijn om in je dikke wollen vest met een kop thee en een warme deken (bovenstaande mint deken van de HEMA heb ik voor mijn verjaardag gehad) op de bank te zitten met wat kaarsjes op de achtergrond. En bij de herfst hoort ook comfort food: warme voedzame maaltijden waar je simpelweg gelukkig van wordt.

Eetclub_4

Ieder kwartaal hebben we een zogenaamde eetclub waarbij we met een vriendin gezellig bij één van ons thuis afspreken en lekker gaan koken en bijpraten. Het was alweer eventjes geleden maar afgelopen week was er weer één en ja, je voelt ‘m al aankomen: het was mijn beurt. Voor mij een feestje omdat ik mijn nieuwe linnen tafelkleed van H&M Home kon gebruiken en een goed excuus had om mijn tweedehands servies (helaas niet vaatwasmachine bestendig) tevoorschijn te halen. Het is altijd een uitdaging om nieuwe, simpele en lekkere gerechten te maken. Ik moet bekennen dat ik nogal last minute op de ochtend zelf over de gerechten ging nadenken…

Eetclub_2

Om inspiratie op te doen pakte ik er wat kookboeken bij en ik was eigenlijk op zoek naar gerechtjes die zouden passen bij mijn herfstgevoel en mijn hart ging sneller kloppen toen ik ‘ Miss Dahl’s heerlijkheden’ van Sophie Dahl in mijn handen had. In het boek staan volop herfstwaardige gerechten. Ik had al snel een menu samengesteld: herfstpannenkoekjes van zoete aardappel met een frisse dip, een uiensoepje (natuurlijk!), risotto met pompoen, mascarpone, salie en geroosterde amandelen en een stukje witvis met wilde paddestoelen.

Eetclub_5

Ik begin vandaag met het recept voor de herfstpannenkoekjes dat ik naar eigen smaak heb aangepast en ik heb er een dip aan toegevoegd;-) Het is comfort food ten top en erg eenvoudig te maken. Ik kwam er eigenlijk ook op om het gerecht te maken omdat ik nog drie zoete aardappelen over had. Je moet alleen wel even opletten als je de pannenkoekjes gaat bakken want dat ging bij mij in eerste instantie mis. Door Elle’s viskoekjes bakervaring ging de tweede shift gelukkig wel goed;-)

Eetclub_6

ingredienten3

  • 3 grote zoete aardappelen
  • 3 bosuitjes
  • 2 eiwitten
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • peper, zout en chilivlokken
  • 4 eetlepels yoghurt
  • munt
  • 1,5 eetlepel kerriepoeder
  • snufje komijn

Eetclub_8

Schil de zoete aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze. Snijd ondertussen de bosuitjes in stukjes en maak de yoghurtdip door de muntblaadjes toe te voegen aan de yoghurt en voeg nog wat peper en zout naar smaak toe. Giet de aardappelen af en stamp ze grof (er mogen best nog wat grotere stukjes tussenzitten) en voeg de bosuitjes, peper, zout, kerriepoeder, komijn en chilivlokken naar smaak toe. Roer alles door elkaar en voeg op het laatst de twee eiwitten toe. Doe de olijfolie in de koekenpan en zet deze op het gas.

Eetclub_7

Als de olie warm is kun je de eerste lading koekjes erin doen. Maak stevige ietwat dikke (zie hierboven) koekjes met je hand. Maar er echt een compact geheel van voordat je het in de pan doet. Let op: laat de koekjes eerst echt goed aan één kant bruin worden, wees dus geduldig voordat je met het omkeren begint (dat was ook mijn fout en ik had de koekjes ook nog te dun gemaakt;-). Je kunt het deksel van de koekenpan er ook opzetten zodat de hitte binnen blijft. Als de buitenkant er goudbruin en knapperig uitziet zijn ze klaar! Serveer ze met de dip en doe er nog wat bosuitjes bovenop!

Eet smakelijk!

Ps. Voordat je je afvraagt waar de rest van de gerechten staan, deze volgen snel op het blog!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *