Yummie | Spelt pannenkoek met Reine Claude & kokos

recept spelt pannenkoek amandelmelk

Pannenkoeken, ik ben er gek op! Als kind was ik er niet zo’n fan van en maakte je me veel blijer met een portie (vers door moeders gebakken!) friet maar tegenwoordig heb ik regelmatig zin in deze veelzijdige warme (of koude!) lekkernij. Wanneer ik pannenkoeken eet is dit meestal thuis en meestal als ontbijt of als lunch. Wanneer ik ‘s avonds een pannenkoek eet is eigenlijk altijd buiten de deur en wel bij mijn favoriete pannenkoekenhuisje De Konijnenberg in Heemstede. Waar ik standaard kies voor de pannenkoek met appel en kaneel.

reine claude pruimen recept

Pannenkoeken lenen zich perfect om mee te variëren. Er zijn zoveel leuke zoete en hartige pannenkoeken te bedenken dat ie mij eigenlijk nooit verveelt. Afgelopen zomer at ik tijdens mijn vakantie in Ierland een ontzettend lekkere met spinazie en feta maar meestal ga ik voor een zoete insteek zoals bij het recept van vandaag: met Reine Claude, blauwe bessen, kokos en agave siroop.

pannenkoek close up coeurblonde

Zoals je wellicht weet is het net Reine Claude tijd geweest (ze liggen nog in de winkels momenteel maar het loopt nu wel op z’n eind met deze lekkere kleine groene pruimpjes uit Frankrijk) en daarom leek het me leuk daar een echte seizoens-pannenkoek mee te maken. De pruimen zijn echter ook te vervangen door een ander soort pruim of bijvoorbeeld door plakjes vijg of abrikoos.

pannenkoek recept pruimen quinoa

Ik bakte deze pannenkoeken van biologisch speltmeel met ongezoete amandelmelk in plaats van koemelk en combineerde de heerlijk zoete Reine Claude pruimen met blauwe bessen en kokos. Trek gekregen? Hieronder lees je wat je nodig hebt om ze zelf te maken.

ingredienten3Voor 2 pannenkoeken gebruikte ik:

  • Een ei (bio)
  • Speltbloem (bio)
  • Amandelmelk ongezoet (een ander soort melk kan ook)
  • Kokos vlokken
  • 2 a 3 Reine Claude pruimen (of een ander soort pruim, een vijg of wat verse abrikozen), gewassen, ontpit en in plakjes
  • Blauwe bessen (al dan niet uit de diepvries)
  • Chia zaadjes
  • Quinoa pops (o.a. te koop bij De Tuinen & Marqt)
  • Agave siroop (ahorn siroop of honing kan ook)
  • Snufje zeezout

Klop het ei met een snufje zeezout in een kom of maatbeker. Voeg daar vervolgens wat speltbloem aan toe en wat amandelmelk. Ik doe dit altijd op gevoel maar je kunt ook de standaard pannenkoeken verhouding aanhouden. Ik zorg er in ieder geval voor dat het beslag niet te waterig is maar ook niet te dik. Het moet nog makkelijk door te roeren zijn maar wel een beetje stevig zijn dus.

Verhit wat olijfolie, roomboter, kokosolie of iets anders om in te bakken in een koekenpan en laat dit warm worden. Voeg vervolgens het pannenkoeken beslag toe. Het beslag aan de bovenkant is nog zacht dus daar kun je vervolgens wat (gehalveerde) blauwe bessen verspreid overheen leggen.

Zodra de onderkant goed genoeg is gebakken draai je de pannenkoek met behulp van een schuifspatel om. Leg hier de plakjes pruim (of een van de genoemde varianten) verspreid op neer zodat ze ook een beetje warm worden terwijl de pannenkoek aan de andere kant gaar wordt.
Met behulp van de spatel kun je in de gaten houden wanneer de onderkant van de pannenkoek ook klaar is.

Vervolgens laat je ‘m op een ruim bord glijden. Bestrooi met chia zaadjes, kokos flakes en eventueel wat quinoa pops en schenk er wat ahorn of agave siroop overheen. Eet smakelijk!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *