Foodheart recept | Frisse courgette salade

annedoor header

Ik was laatst in het Westerpark, hier in Amsterdam, op de locatie van de schooltuinen. Wat een prachtige plek! Het is natuurlijk ook het uitgelezen seizoen om de schooltuinen te zien: een en al kleur, vol afrikaantjes en ander vrolijk gezelschap.

Terugdenkend aan mijn schooltuin-avontuur kwam ik niet verder dan de herinnering aan kilo’s zware courgettes…. zo groot geworden dat ze weinig smaak meer hadden. Mijn moeder gratineerde ze met Parmezaanse kaas en dat was op zich hartstikke lekker (en typisch begin jaren 90).

recept courgette salade

Tegenwoordig heb ik zo m’n eigen recepten: dunne linten geschaafd, rauw, met veel citroensap, zwarte peper en (dat dan wel) Parmezaanse kaas; zoodles (rauwe courgette in spaghetti slierten) met taggiasche olijfjes, peterselie, citroenrasp en ricotta; dikkere plakjes uit de grillpan met munt, knoflook en hazelnoten en, een grote hit bij Doordagt,: een mix van rauwe & geroosterde courgette met geroosterde kerstomaatjes, amandelen en basilicum. Mmmm, ik krijg er alweer trek van!

Courgette, familie van komkommer, pompoen en meloen, is super veelzijdig en enorm gezond. De antioxidanten in courgette blijven goed behouden bij diverse bereidingen en beschermen oa je ogen. Ook reguleert courgette je bloedsuiker spiegel en heeft het een ontstekingsremmende werking. De schil en de zaadjes bevatten meer goede stofjes dan het lichte vruchtvlees, dus vooral de hele courgette eten!

Er zijn nu net weer Nederlandse courgettes van de koude grond, en ik kies lekker de kleinste formaatjes uit, die hebben een fijne structuur en een fijne smaak!

het recept1

Recept voor rauwe courgette met kerstomaatjes, rozijnen, komijn & zonnebloempitjes

1 courgette, in dunne plakjes of linten (met een mandoline gaat dit super)
10 kers- of pruimtomaatjes, gehalveerd
1/2 teen knoflook, uit de pers of heel fijn gehakt
2 eetlepels rozijnen, grof gehakt
2 eetlepels zonnebloempitjes, geroosterd
1 eetlepel koriander, grof gehakt
1/2 theelepel komijnzaad
Zeezout naar smaak
Mespuntje chilipeper vlokken
Sap van 1/2 a 1 citroen, naar smaak toe te voegen
Olijfolie naar smaak (+/- 1 eetlepel)

recept salade courgette citroen

Rooster de halve tomaatjes met de snijkant naar beneden in een grill- of koekenpan tot ze bruine vlekjes krijgen.

Hussel de courgette om met wat zout, een klein beetje chilipeper, en de overige ingrediƫnten behalve de citroen en olie. Proef op zout en citroen en voeg vervolgens olijfolie naar smaak toe.

Dit is een heerlijk bijgerecht bij lamsburgertjes, super als lunchsalade met wat lekkere kaas en ook top als onderdeel van een tapas/mezze tafel.

Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *