Foodheart recept | Frisse tuinbonensalade

 

header foodheart2

Inmiddels ben ik gek op elke soort groente, maar als kind was ik een tijdje bijzonder lastig. Sla en bietjes kregen een ja, maar courgette at ik alleen gegratineerd met een laagje geraspte parmezaan en bonen weigerde ik ├╝berhaupt. Geen kikkererwten of linzen, geen doperwt of tuinboon voor mij, thank you very much. ;-)

Met de jaren komt gelukkig ook verstand en inmiddels vind ik peulvruchten heerlijk. Als dip, als salade met veel knoflook & citroen, in stoofschotels en als soep. Peulvruchten zijn een bron van goede vezels en eiwitten en bevatten veel vitamine B. Ze zijn echter ook lastig te verteren voor veel mensen, dus om ze beter verteerbaar te maken weken we gedroogde peulvruchten voor we ze koken.

Tuinbonen_1

Dit is het seizoen voor verse tuinbonen uit Nederland. De tuinboontjes zijn nu nog klein en heerlijk zacht van smaak. Als ze straks wat groter zijn wordt de smaak intenser en krijgt meer bitterheid. Sommige recepten laten je de tuinbonen dubbel doppen, je blancheert dan de gedopte boon en daarna druk je de twee fel groene helften uit het velletje. Dan heb je een heel fris en zacht boontje, erg lekker, maar je gooit wel veel van de tuinboon weg en het is erg veel werk.

Tuinbonen_2

Net als met andere peulvruchten kun je met tuinbonen heel veel kanten op. Een klassiek Nederlandse bereiding is tuinbonen met spek en ui en Jamie Oliver heeft een heerlijk recept met dubbel gedopte boontjes, gebakken broodkruim en dikke yoghurt. Deze week wilde ik echter iets anders met de eerste tuinboontjes die ik dit jaar kocht, ze waren klein en zoet en ik wilde de smaken puur houden. Ik besloot ze te roosteren en het resultaat was super lekker! Doordat de boontjes niet in aanraking komen met water blijven alle vitaminen in de boon en gaat er ook geen smaak verloren. Simpel, snel en erg lekker!

het recept1

Recept voor 2

  • 1 kilo ongedopte tuinbonen
  • Ghee of olijfolie
  • Zeezout
  • Citroen
  • Koriander of citroenmelisse

Dop de tuinbonen en meng ze in een ovenschaal of op een ovenplaatje met de ghee of olijfolie. Besprenkel met zout en rooster +/- 5 a 10 minuten tot de buitenste velletjes openspringen en er her en der wat krokante stukjes vormen. Knijp er een klein partje citroen bovenuit, schenk eventueel nog wat extra olijfolie over de boontjes en strooi er wat gehakte kruiden overheen.

Ook erg lekker met een beetje feta of wat krokante pancetta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *