Recepten | Havermoutpap met amandelmelk en blauwe bessen

havermout amandelmelk1

Havermoutpap, ik ben er gek op en ik heb het de afgelopen anderhalf jaar dan ook vaak als ontbijt gegeten waarbij ik gebruik maakte van biologische halfvolle melk. Omdat veel berichten over melk niet zo positief zijn en ik steeds meer havermoutpap variaties voorbij heb zien komen waarbij gebruik werd gemaakt van amandelmelk besloot ik dat het tijd werd dit zelf eens uit te gaan proberen. Deze week was het eindelijk zover en kocht ik bij de bio winkel een pak ongezoete amandelmelk van Provamel (nieuw! dit merk had tot voor kort nog geen ongezoete amandelmelk in haar assortiment).

Havermout recept coeurblonde

Voor de variant die ik heb gemaakt heb je de bovenstaande ingrediënten nodig. Je kunt natuurlijk dingen weglaten of extra toevoegen. Er zijn zoveel variaties mogelijk dat ik snel weer wat nieuwe combinaties ga uitproberen. Maar nu eerst het recept voor amandelmelk havermoutpap met blauwe bessen dat ik aan onze recepten-verzameling heb toegevoegd! 

Nodig:
– 3 a 4 eetlepels havermout (ik gebruik de bio havermout van De Halm – te koop bij Marqt en natuurwinkels – deze is ongeweld dus moet wel 15 minuten koken). 

– 025 liter amandelmelk voor 3 eetlepels havermout of 0,30 liter bij 4 eetlepels
– een handje (bevroren) blauwe bessen
– twee eetlepels chia zaadjes (*hieronder kun je meer lezen over deze superfood) 
– wat kaneelpoeder naar eigen smaak
– wat versgemalen zwarte peper voor wat pit (je kunt dit ook weglaten)
– een snufje zeezout om de smaken wat op te halen
– eventueel wat amandelen voor een extra bite 

havermout met blauwe bessen1

Bereiding:
Doe de havermout met de amandelmelk in een pannetje, voeg naar eigen smaak eventueel wat kaneelpoeder toe, een snufje zwarte peper & een snufje zeezouten en breng aan de kook. Als de pap eenmaal kookt het gas is lager zetten en ongeveer 15 minuten laten koken en regelmatig blijven doorroeren. Als je net als ik gebruik maakt van blauwe bessen uit de diepvries zet het vuur na de kooktijd dan laag, roer de bessen er voorzichtig doorheen en laat ze op deze manier even ontdooien. Klaar? Schep de pap in een schaaltje en strooi de chia zaadjes en amandelen eroverheen. Eet smakelijk!

*Chia zaad komt van de Chiaplant: Salvia Hispanica en wordt al duizenden jaren door de Maya’s en Azteken gebruikt als voedsel en als medicijn. De kleine zaadjes, die een beetje lijken op maanzaad, zitten vol goede stoffen zoals: magnesium, omega-3 vet, calcium, eiwitten, vezels en eiwitten. Chia zaadjes hebben in combinatie met andere ingrediënten geen overheersende smaak, je kunt ze gemakkelijk aan diverse gerechten toevoegen. Zelf gooi ik ze bijvoorbeeld door yoghurt, kwark en salades of over de havermout of een boterham met hummus en kiempjes of avocado.

chia-seeds

2 thoughts on “Recepten | Havermoutpap met amandelmelk en blauwe bessen

 1. Patrice

  Wat toevallig. Fleur en Conny eten nu ook havermout pap elke ochtend. Schijnt inderdaad gezond te zijn. Zal dit stukje naar hun doorsturen.

  Alles goed verder in het koude NL? :-)

  Reply
  1. Elle Post author

   Hi Patrice! Wat leuk dat je bij m’n recept terecht bent gekomen! Toevallig? Ja, geef ‘m zeker door aan Fleur en Conny als ze er van houden want dit is echt een heel goede combinatie ;-) Hoe gaat het daar? Blijven jullie voorlopig nog daar? Hier alles goed en het valt momenteel gelukkig erg mee met de kou! :-) groetjes aan iedereen!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *