Recepten | Pompoensoep met gember en chili

pompoensoep-gember-chili-illustratie

Dit recept past perfect bij het herfstweer. Verse pittige pompoensoep waarvan je lekker opwarmt en die een heerlijke geur door het huis verspreid. Ik maakte ‘m deze week als bijgerecht, waarbij ik ‘m combineerde met warme gebakken meergranen bio broodjes en wat Franse kaasjes. Yummie! Het is een vrij dikke en vullende soep dus een wat grotere kop kan prima dienen als hoofdgerecht. Lees hier hoe je ‘m maakt! 

Wat heb je nodig? (Voor 3 personen – of 4 als je het als voorgerecht of bijgerecht serveert)
– Een grote pompoen (het liefst een biologische want dan kun je de schil ook gebruiken) in blokjes van ongeveer 1,5 centimeter gesneden.
– 3 middelgrote uien, fijngesneden
– Een stukje verse fijn gesneden gember naar smaak
– Bouillonblokjes (ik gebruik een bio variant zonder E-nummers)
– Gedroogde chilivlokken
– Een tot twee theelepels rode currypasta (creëer de gewenste pittigheid)
– Eventueel 3 bosuitjes gewassen en in ringetjes gesneden
– Verse koriander, gewassen en fijngehakt
– Olijfolie

Bereiding:
Kook 1,5 liter water in de waterkoker. Zet een ruime soeppan op het vuur en laat daar twee eetlepels olijfolie in warm worden. Gooi de ui en de gember in de pan en fruit aan. Voeg vervolgens het gekookte water (1,5 liter tot 2 liter voor een wat dunnere soep) en de bouillonblokjes (de hoeveelheid hangt af van de hoeveelheid gekookt water – gebruik de omschrijving op de verpakking). Roer goed door zodat de bouillonblokjes oplossen en gooi er vervolgens alle blokjes pompoen bij. Zet de pan niet te hoog en laat ongeveer een half uur zachtjes doorkoken zodat de pompoen gaar wordt en de smaken zich mengen.

Ik heb de soep zelf zo lang door laten koken dat de pompoen zodanig zacht was dat ik ‘m al roerende iets fijner kon maken (ik houd zelf van een wat dikkere soep). Liever geen stukjes pompoen? Gebruik dan even de staafmixer. Voeg naar smaak wat chilvlokken toe en de rode currypasta. Laat de bosui ringetjes vervolgens nog een paar minuutjes meekoken. Dien op en strooi wat fijngehakte verse koriander over de kommen. Eet smakelijk!