Recepten | Griekse salade met wilde tomaten

griekse-salade-recept-wilde-tomaten-coeurblonde

Toen ik het doosje met prachtige vrolijk gekleurde tomaatjes bij de bio winkel zag liggen duurde het niet lang voordat ik een reden (recept) had bedacht om ze mee te nemen: Griekse salade!

In onze familie is Griekse salade een begrip ;-) Al vanaf jongs af aan eten wij de salade geregeld als bijgerecht op verjaardagen en tijdens vakanties en hij verveelt nooit! Een fijne bijkomstigheid is dat hij ook nog eens erg gemakkelijk is om te maken.

Wat heb je nodig?

  • Wilde tomaten (of een andere soort tomaat met veel smaak)
  • Een komkommer
  • Feta (de echte feta van schapenmelk vind ik persoonlijk het lekkerste maar mocht je dat te sterk vinden dan kun je ook kiezen voor een koemelk variant).
  • Een rode ui (of twee als je een grote hoeveelheid maakt)
  • Olijfolie
  • Zwarte peper
  • Zeezout
  • Oregano (vers of uit een potje) en eventueel Italiaanse kruiden
  • Extra toevoegen voor meer pittigheid: wat chili vlokken of wat chili olie.

wilde-tomaten-recept-salade-coeurblonde

Bereiding
Was de komkommer of schil deze met een kaasrasp. Snijd ‘m in de lengte door midden en maak mooie gelijke blokjes van ongeveer 1,5 cm. Doe deze in een ruime kom. Was de tomaten en halveer deze (indien je grotere tomaten gebruikt snijd deze dan in blokjes die qua grootte gelijk zijn aan de komkommer blokjes) en voeg toe aan de schaal.

Maak de ui schoon en snijd deze in halve fijne ringetjes. Snijd de plak feta in blokjes die iets kleiner zijn dan de tomaat en de komkommer. De hoeveelheid feta hangt af van hoeveel salade je maakt. Voor een salade waarin 1 komkommer zit gebruik ik meestal driekwart van de plak feta.

Schep alles in de kom door elkaar met behulp van twee eetlepels. Voeg naar eigen idee olijfolie, zwarte peper, een klein beetje zeezout en oregano toe. Eventueel kun je ook wat Italiaanse kruiden toevoegen of wat chili vlokken of chili olie om de salade pittiger te maken.
Laat alles even een kwartiertje intrekken voor het beste resultaat. Eet smakelijk!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *